EPOKSI OBROBE


Epoksi obroba je zaključek med steno in tlakom. Sestavljene so iz klasične epoksi smole in kremenčevega peska. Vgrajujejo se lahko vsepovsod, po navadi v višini od 3 do 5 cm. Epoksi obroba zagotavlja lahko vzdrževanje čistoče, tudi v vogalih, in s tem preprečuje nabiranje nečistoče in bakterij.


 

External link opens in new tab or windowEpoxy tlaki imajo številne prednosti, zaradi katerih jih izbirajo tudi zahtevnejši uporabniki za namestitev v močno obremenjene industrijske prostore in druga okolja s podobnimi potrebami. Vendar, da bi epoksi tlak v takšni vlogi zares lahko predstavil vse svoje odlike, mora biti izdelan kakovostno in celovito. Že najmanjša pomanjkljivost lahko ogrozi uporabnost takšnega tlaka, še posebej ob zahtevni uporabi skozi dolga leta življenjske dobe. Da se to ne bi zgodilo, na kritičnih mestih poskrbijo kakovostne epoksi obrobe.


Epoksi obrobe dopolnjujejo kakovosten tlak in njegove prednosti razširijo še nekaj centimetrov preko talne površine. Ravno ob robu in v vogalih se namreč skrivajo šibke točke, ki lahko ogrozijo učinkovitost in zanesljivost epoksi tlaka. V stiku med tlemi in steno lahko tudi v kakovostnem epoksi tlaku pride do drobnih nepravilnosti, saj se plasti epoksidne smole po nanosu še nekoliko skrčijo oziroma deformirajo. Čeprav je možno to tveganje v veliki meri odpraviti z uporabo kakovostnih materialov in s skrbno izdelavo tlaka, pa je bolje zagotoviti še dodatno zaščito, ki jo ponujajo epoksi obrobe.Kje se uporabljajo epoksi obrobe?


Epoksi obrobe so vsestranski zaključni element, ki je pravzaprav priporočljiv v praktično vsakem prostoru z epoksi tlakom. Gre za dvignjen zaključek ob stiku epoksi tlaka s steno. Posebej koristen je tak zaključek v prostorih, ki morajo imeti povsem vodotesen tlak, saj na ta način preprečimo vdor vode oziroma drugih tekočin v špranjice ob robu tlaka. Izjemno pomembno je to v prostorih, kjer se pogosto uporablja voda, čistila in druga tekoča sredstva – recimo v avtopralnicah, mehaničnih delavnicah, klavnicah in drugih prostorih, ki jih redno čistimo z večjimi količinami vode.


External link opens in new tab or windowEpoksi obrobe koristijo tudi na druge načine. Zagotavljajo popolno protiprašno zaščito in zelo olajšajo čiščenje prostora. Tudi če čiščenje ne poteka z visokotlačnim čistilnikom ali večjimi količinami vode, je visoka obroba zelo dobrodošla. Olajša pometanje in druge načine čiščenja, nezanemarljiva pa je tudi estetska vrednost takšne obrobe, ki nadgradi podobo praznega roba.


Zelo pomembne so epoksi obrobe v prostorih, ki morajo biti povsem čisti. Ne samo s tega vidika, da je možno tlak s takšno obrobo lažje čistiti, temveč tudi zato, ker obrobe že v izhodišči preprečujejo nabiranje umazanije in razmnoževanje bakterij v skritih kotičkih prostora. Bodisi zaradi dejanske nedostopnosti bodisi zaradi površnega čiščenja se v vogalih prostorov hitro naberejo nečistoče, ki ne pomenijo nič dobrega za higieno prostora. Z uporabo epoksi obrob takšnih kotičkov sploh ne bo, celotno površino pa bo bistveno lažje učinkovito očistiti – kot nalašč za prostore, v katerih je treba vzdrževati visok higienski standard!